Dala Pride

Under vecka 38 är det Pridevecka i Falun, som är en del av Dala Pride.

Bakgrunden till att Pride firas över hela världen sträcker sig tillbaka till kravallerna vid Stonewall Inn i New York 1969. Stonewall Inn var en klubb i området Grennwich Village. Klubben var en av många ställen i det området där homosexuella, bisexuella och transpersoner samlades. Under den här tiden var dessa klubbar hårt utsatta av polisrazzior på grund av dess besökare. Anledningarna var många. Polisen tog varje chans de fick att förstöra för klubbarna och besökare.

Den 27 juni 1969 gjorde polisen en razzia mot Stonewall Inn. Anledningen sägs vara att de misstänkte klubben för brott mot alkohollagen. Den här gången gjorde klubbens besökare motstånd. De kastade mynt mot polisen som var tvungen att söka skydd. Allt fler anhängare slöt upp och tillslut var det över 1 000 personer med och stred mot polisen. Mynten byttes ut mot flaskor. Trots flera försök lyckades inte polisen skingra demonstranterna. Upploppet pågick i dagar och ur detta skapades en gemenskap. Ryktet om upploppet spred sig över USA och fler demonstrationer startades mot polisens våld mot HBT-personer. På årsdagen av upploppet hölls ett minne av kravallerna, New York Pride, och detta är bakgrunden till dagens Prideparader. I efterdyningarna av kravallerna bildades även aktivistgrupper, bland annat Gay Activist Alliance, som kämpade för HBT-personers rättigheter. Längre fram i tiden, på 1980-talet, blev demonstrationerna mer till en folkfest.

I Sverige 1979 startades ”Frigörelseveckan” av Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL). 1998 hade rörelsen blivit så stort att en separat ideell organisation, Stockholm Pride, startades. Syftet var att ”Synliggöra HBTQ-frågor och skapa en frizon för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom HBTQ-rörelsen”. Då var Stockholm Pride den största paraden i norden.
2018 var de värd för Europride. Den 4 augusti samlades HBTQ-personer från hela Europa i paraden på Stockholms gator. Senare under sommaren hölls även en Prideparad i Göteborg.

Och Priderörelsen sprider sig över hela Sverige, från stad till stad! På svenskapride.se kan man läsa om var och när evenemang hålls i Sverige.

Den här veckan är det Dala Pride och Falun är en del av detta. Det hela avslutas med en parad lördag 22 september.
Mer information om detta finns på www.dalapride.se.

Lämna en kommentar